Mενού

Παρασκευή 17 Δεκεμβρίου 2021

50.000 χρήστες των Facebook & Instagram στο στόχαστρο παρακολούθησης

Η μητρική εταιρεία του Facebook, η Meta, απέστειλε ειδοποιήσεις σε 50.000 χρήστες του Facebook και του Instagram, σύμφωνα με την οποία οι λογαριασμοί τους κατασκοπεύτηκαν από «προς ενοικίαση» εμπορικά συστήματα παρακολούθησης σε όλο τον κόσμο




Οι χρήστες στοχοποιήθηκαν από επτά οντότητες και βρίσκονται σε περισσότερες από 100 χώρες, σύμφωνα με την ενημέρωση που δημοσίευσε σήμερα η Meta.

Στους στόχους περιλαμβάνονται δημοσιογράφοι, αντιφρονούντες, επικριτές αυταρχικών καθεστώτων, οικογένειες αντιπολιτευμένων και ακτιβιστές ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η παρακολούθηση αποκαλύφθηκε μετά από μια πολύμηνη έρευνα κατά την οποία η Meta εντόπισε τις ομάδες κατασκοπείας και τις απομάκρυνε από τις πλατφόρμες.

«Αυτές οι εταιρείες αποτελούν μέρος μιας εκτεταμένης βιομηχανίας που παρέχει παρεμβατικά εργαλεία λογισμικού και υπηρεσίες παρακολούθησης αδιακρίτως σε οποιονδήποτε πελάτη – ανεξάρτητα από το ποιον στοχεύουν ή τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που ενδέχεται να επιτρέψουν», αναφέρει η Meta.

«Αυτή η βιομηχανία "εκδημοκρατίζει" αυτές τις απειλές, καθιστώντας τις διαθέσιμες σε κυβερνητικές και μη κυβερνητικές ομάδες που διαφορετικά δεν θα είχαν αυτές τις δυνατότητες».

Μια πιο λεπτομερής έκθεση που κυκλοφόρησε από τη Meta κατονόμασε έξι από τις επτά εταιρείες και χαρακτήρισε μια από τις οντότητες ως άγνωστη. 4 από τις 7 —Cobwebs Technologies, Cognyte, Black Cube και Bluehawk CI— έχουν έδρα στο Ισραήλ, με τις άλλες τρεις να βρίσκονται στην Κίνα, την Ινδία και τη Βόρεια Μακεδονία.



Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου